MUSIIKILLINEN Makumatka KESKIAIKAAN
LA 8.2.2025 klo 20.00
Musiikista vastaa Mammas Artsoppa -yhtye, joka soittaa lauluja keskiajalta nykypäivään. Vuosisatoja kiertäneet, puhuttelevat kertomukset vievät eri aikakausiin ja tunnelmiin: viikinkien retkiin, entisaikojen Ruotsiin, menneen maailman ihmiskohtaloihin. Vanhat tarinat kantavat yhä.
Seija Mäkelä tulkitsee vahvoja tarinoita Irlannista, Espanjasta, Englannista ja Skandinaviasta voimallisella ja persoonallisella äänellään. Mammas Artsoppa soittaa pääasiassa soitinrakentaja Jukka Mäkelän rakentamilla historiallisilla soittimilla. Soitto raikaa rennolla folk-meiningillä, yhdistäen eri tyylejä ja vaikutteita.
Yhtyeen muusikot ammentavat vaikutteita eri musiikkityyleistä, ja hyödyntävät kokemuksiaan eri yhtyeissä. Yhteissoitossa on tilaa muuntelulle ja kansanmusiikin vapaudelle.
Teemaillassa on esillä myös Ismo Virtasen taidetta.
Yhtyeeseen kuuluvat Seija Mäkelä (laulu, kampiliira, autoharp-kantele), Olga Kolari (harppu),
Jukka Mäkelä (laulu, kvintres, viulu), Ismo Virtanen (kurkkulaulu, modifioitu bassodomra, stomp-lauta) ja Henry Kolari (shamaanirumpu ja muu perkussio, viikinkilyyra, crwth).
Keskiaikainen illallinen klo 20.00
Ruoka oli keskiajan ihmisille tärkeä asia monin tavoin; nautinnon, selviytymisen, uskonnon, terveyden ja sosiaalisen aseman korostamisen kannalta. Euroopan ruokapöytiin kuuluivat keskiajalla köyhän väen kasvis- ja viljapohjainen ruokavalio ja porvariston monipuoliset liha-, lintu- ja kalaherkut sekä eksoottiset mausteet, joita saatiin käyttöön kaupankäynnin ja matkustelun ansiosta.
Keskiajan loppuun mennessä käytössä olivat jo samat ruuanvalmistusmenetelmät ja pitkälti samat ruoka-aineet kuin nykyisin. Mausteiden käyttö oli keskiajalla nykyistä monipuolisempaa ja runsaampaa. Keskiajalla ei vielä tunnettu perunaa, tomaattia, paprikoita, kalkkunaa ja kaakaota. Ne tulivat Eurooppaan vasta myöhemmin.
Menu on keittiömestari Auvo Pyykkösen suunnittelema. Siinä yhdistyvät porvariston monipuoliset raaka-aineet ja mausteet, sekä tavallisen kansan yksinkertaisemmat ruoka-aineet.
Keskiajan Makuja Menu
Nokkosella ryyditettyä piimä-munajuustoa
Suolamuikkuja ja tilli-löökihöystettä
Ruisleipää ja munavoita
Mureaksi haudutettua peuraa
Härkäpapu-naurispataa
Shamaanin ohra-sienimuhennosta
Puolukkainen prettu ja hunajainen rahka
Muistathan tehdä pöytävarauksen illalliselle.
Hinta & varaukset
Illalliskortti ja livemusiikki 35 € pöytävarauksella,
Illallinen klo 20.00 ja musiikki klo 21.00, jonka jälkeen sisäänpääsy 10 €.
Pöytävaraukset myös myynti@wisahovi.fi
0400 716 797